nieuws

‘Schade Fortis-beleggers zeker € 200 mln’

Financiële planning

Het verlies dat beleggers hebben geleden door de misleidende informatie die Fortis eind 2008 verstrekte, bedraagt minstens € 200 mln. Dat zegt advocaat Adriaan de Gier die de zaak tegen Fortis en de Nederlandse staat namens de stichting FortisEffect aanhangig maakte.

‘Schade Fortis-beleggers zeker € 200 mln’

Alleen dat al is de schade die de 5.000 beleggers verenigd in FortisEffect hebben geleden, stelt De Gier. “Maar deze uitspraak raakt alle beleggers die in de periode 28 september tot 3 oktober 2008 een positie in Fortis hadden, ongeacht of dat aandelen, opties, obligaties of wat dan ook waren”, zegt hij.

Redding
In die cruciale laatste week van september, tussen de ‘eerste redding’ en ‘tweede redding’ van Fortis, zijn er volgens De Gier nog 1,176 miljard aandelen Fortis verhandeld. “Juist in die periode duikelde de koers van 5 euro naar zo’n 80 cent. Iedereen die toen heeft gekocht of juist aandelen heeft aangehouden, heeft schade geleden.”

Hof Amsterdam
Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde vandaag dat Fortis in 2008 beleggers misleidend en onvolledig heeft geïnformeerd, zodat aandeelhouders recht hebben op schadevergoeding. De misleiding ontstond doordat Fortis na de eerste financiële reddingsoperatie door de overheid in de media berichtte dat Fortis er ‘financieel sterker voorstond dan ooit’. Hierdoor heeft Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en volgens het Hof beleggers op het verkeerde been gezet.

Schadebedrag
Uitgaande van 80 procent verlies kan het totale schadebedrag voor alle voormalige beleggers in Fortis in de vele miljarden euro’s lopen, berekent De Gier. De procedure die nu de omvang van de schade moet vaststellen, kan nog wel een paar jaar gaan duren, schat hij in. “Hoewel het in dit soort zaken ook wel komt tot een algemene schaderegeling via een schikking.”

Cassatie
Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, reageerde dinsdag ‘teleurgesteld op de beslissing van het hof’. Het zal het vonnis verder analyseren en dan besluiten over passende maatregelen. Een woordvoerster wilde niet ingaan op de vraag of de verzekeraar in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

De vorderingen van FortisEffect en de aandeelhouders tegen de Nederlandse staat zijn door het hof afgewezen. De berichtgeving van de Staat in de media over de financiële positie van Fortis en de mededelingen van toenmalig minister Wouter Bos (Financiën) daarover in de Tweede Kamer acht het hof niet te positief en ook niet misleidend.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel