nieuws

‘Rentelast koophuis gedaald naar niveau 1999’

Financiële planning

Volgens platform Wegwijs.nl is de rentelast van een koophuis gedaald naar het niveau van 1999. In het tweede kwartaal van 2014 betaalde een koper gemiddeld € 677 per maand. “Dat is evenveel als eind 1999. Oorzaken hiervan zijn de historisch lage hypotheekrente en de nog altijd lage woningprijs”, aldus Wegwijsdirecteur Olaf Geysendorpher.

‘Rentelast koophuis gedaald naar niveau 1999’

De maandlasten bereikten een piek in 2008. Dat jaar betaalde een nieuwe eigenaar gemiddeld € 1.148 per maand. Begin 2014 dook die rentelast, voor het eerst sinds 1999, weer onder de € 700. Wegwijs.nl maakte voor de doorrekeningen gebruik van eigen data, data van het Kadaster en data van het CBS. Er wordt gerekend met een 10 jaar vaste bruto hypotheekrente.

Betaalbaarheid
Volgens Geysendorpher zorgt de lage rentelast automatisch voor een veel betere betaalbaarheid van koopwoningen. “In 1999 lag het modale inkomen op € 24.050. In 2014 op € 33.500. Met rentelasten die praktisch gelijk zijn, is een koopwoning dus ruim een kwart goedkoper geworden. De betaalbaarheid is sinds het begin van de meting in 1991 nooit beter geweest dan nu.” 

Annuïteiten
De gevolgen van de ‘verplichte’ annuïteitenhypotheek vallen volgens Geysendorpher op dit moment mee. “Uiteraard zorgt de verplichte aflossing voor hogere lasten. Anderzijds spaarden veel Nederlanders voorheen ook voor aflossing, alleen niet voor het volledige hypotheekbedrag. Met de lage rente van dit moment is de invloed van die extra aflossing beperkt. In mei 2007, ruim voordat de woningmarkt instortte, betaalde je voor een hypotheek € 995 aan bruto rentelasten bij een gemiddelde woning. Per mei 2014 was dat € 979, echter óp dat moment inclusief de verplichte aflossing.”

Kentering
Volgens de Wegwijsdirecteur is een kentering aanstaande. “We zien al drie maanden op rij een lichte stijging van de woningprijs. Dat lijkt dus een definitieve kentering. De hypotheekrente is nog steeds laag en daarmee de woonlasten ook. De hypotheekrente is verwant aan de kapitaalmarktrente die eveneens op een historisch dieptepunt staat. Zodra die rente gaat stijgen, stijgt iets later de hypotheekrente en daarmee de woonlasten van de woningkoper. Op dat moment is de kentering onomkeerbaar.”

Reageer op dit artikel