nieuws

‘Ook ruimte voor hypotheekmaatwerk bij zelfstandigen’

Financiële planning

Hypotheekregels bieden genoeg ruimte voor het leveren van maatwerk, ook aan zzp’ers en mensen zonder een vaste arbeidsovereenkomst. Dat stelt minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (foto) in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Ook ruimte voor hypotheekmaatwerk bij zelfstandigen’

Blok hoopt dat consumenten en kredietverstrekkers niet te terughoudend zijn als het op maatwerk aankomt. Blok: “Om te voorkomen dat voorzichtigheid ingegeven door onzekerheid over het terecht toepassen van de explains tot een te grote terughoudendheid leidt, wijzen het Rijk en de AFM er sinds ten minste twee jaar regelmatig op dat gebruik mag worden gemaakt van maatwerk en explains. Ook benadrukt de AFM reeds enkele jaren dat als normen een belemmering vormen om verantwoord krediet te verstrekken zij graag daarover in gesprek gaat.” Ook de Rijksoverheid steunt dat proces.

Zzp’ers
Wat Blok betreft is die ruimte er ook voor zelfstandigen of mensen met contracten met een bepaalde termijn. “Zowel het kabinet als de kredietverstrekkers zijn van mening dat de hypotheekregels voldoende ruimte bieden voor het kunnen leveren van maatwerk, ook als het gaat om het kunnen verstrekken van krediet aan zzp’ers of mensen zonder een vaste arbeidsovereenkomst. De aanbieders van hypothecair krediet beschouwen de bestaande ruimte als een maximum en kunnen zelf bepalen of zij gebruik willen maken van de toegestane afwijkingen.”

De brief van Blok is hier te downloaden, het rapport waarop hij zijn bevindingen baseert hier.

Reageer op dit artikel