nieuws

Voor het eerst in acht jaar stijging in vraag naar hypotheken

Financiële planning

De vraag naar woninghypotheken bij Nederlandse banken is na bijna acht jaar van daling afgelopen kwartaal weer eens gestegen. Voor het tweede kwartaal van 2014 verwachten sommige banken een verdere stijging. Dat meldt De Nederlandsche Bank op basis van de Bank Lending Survey van de European Central Bank (ECB).

“Vooral het betere vooruitzicht op de woningmarkt werd genoemd als factoor voor de geconstateerde toename van de hypotheekvraag”, verklaart DNB de eerste stijging in jaren. “Voor het tweede kwartaal voorziet per saldo de helft van de banken een verdere opleving.”

Acceptatiecriteria
Bij de meeste banken bleven de acceptatiecriteria op hetzelfde niveau. DNB: “Een enkele bank heeft in de enquête aangegeven dat zij hun acceptatiecriteria voor woninghypotheken iets hebben aangescherpt. Als reden hiervoor werden de vooruitzichten van de woningmarkt genoemd.” Een versoepeling van de acceptatiecriteria kwam zeven jaar geleden voor het laatst voor en zal nog even op zich laten wachten. “Een verruiming van de criteria zit er volgens de banken nog niet in”, tekent DNB op.

 

Reageer op dit artikel