nieuws

Karel Schiffer: ‘De draai in het denken is wel héél snel gegaan’

Financiële planning

Karel Schiffer: ‘De draai in het denken is wel héél snel gegaan’

Bij zijn afscheid van de Nationale Hypotheekgarantie heeft Karel Schiffer zich, in gesprek met het FD, uitgesproken tegen de wens van politici om kopers eerst te laten sparen, voordat er wordt overgegaan tot het kopen van een huis.

“Wie kan er zoveel sparen?”, vraagt Schiffer zich af. “Dan heet het comsumptief krediet, of het wordt geleend van een suikeroom. Met een hoge rente.” Toch is het de afzwaaiende voorzitter van de NHG niet ontgaan dat steeds meer mensen kiezen voor sparen. “Het sentiment is de laatste jaren ontzettend snel gedraaid. Ook bij de gewone burger. Dat verraste mij: van zoveel mogelijk lenen naar zoveel mogelijk sparen.”

Rigide
Schiffer erkent dat de gevolgen van zoveel mogelijk lenen nu zichtbaar worden, maar vindt dat de omslag zeer snel is gegaan. “Natuurlijk kleven er risico’s aan het lenen van zoveel geld. We hebben nu gezien hoe groot die zijn. Maar de draai in het denken is wel héél snel gegaan. Rigide.”

Een voorstander van huurwoningen is Schiffer niet. Maar hij zou wel graag zien dat er een discussie over het te voeren beleid wordt gevoerd. “Wat ik vind, is dat je hier fundamenteel over moet nadenken. Moeten we die weg van huurwoningen op gaan, of moeten we toch meer ruimte geven om de woning te kopen, ook voor mensen uit normale milieu’s die niet tienduizenden euro’s kunnen sparen.”

Schiffer is sinds vandaag vertrokken als directeur van de NHG. Zijn opvolger is Arjen Gielen, hiervoor actief als raadsadviseur van minister-president Mark Rutte, op het gebied van Economie, Kennis en Innovatie.

Reageer op dit artikel