nieuws

IG&H: Herstel hypotheekmarkt steeds sterker

Financiële planning

De hypotheekmarkt groeide in het eerste kwartaal van dit jaar 7% ten opzichte van datzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl de daling ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013 beperkt bleef. Genoeg reden voor adviesbureau IG&H om te stellen dat de bodem van de hypotheekmarkt in zicht is.

IG&H: Herstel hypotheekmarkt steeds sterker

Naast bovenstaande feiten haalt IG&H ook de stijging van het aantal hypotheekaanvragen per maand en de lichte stijging van de woningprijzen aan. “Al deze ontwikkelingen lijken erop te wijzen dat de bodem van de hypotheekmarkt is bereikt, het vertrouwen en de rust op de markt aan het herstellen zijn en de weg naar boven weer vrij is”, schrijft het adviesbureau.

Kwartaal op kwartaal daling
De totale hypotheekomzet in het eerste kwartaal van 2014 bedroeg € 9,1 mld. Een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder dus, maar daarbij dient IG&H wel aan te tekenen dat het eerste kwartaal van 2013 een zeer slecht kwartaal was. “Toen waren veel verkopen naar voren getrokken (naar Q4 2012) om nog gebruik te kunnen maken van het oude regime hypotheekregels.”

Ten opzichte van het vorige kwartaal daalde de hypotheekomzet wel met 20%. Maar, zo schrijft IG&H: “Het is gebruikelijk dat de hypotheekomzet in een eerste kwartaal lager ligt dan die van het voorgaande. Deze kwartaal op kwartaal daling (20%) is echter redelijk beperkt. Vanaf 2006 lag de hypotheekomzet in het eerste kwartaal van een jaar gemiddeld 25% onder die van het voorgaande kwartaal. Deze lage daling in het eerste kwartaal is een ander teken dat de hypotheekmarkt de bodem heeft bereikt.”

Reageer op dit artikel