nieuws

Banken hebben te weinig hypotheekadviseurs

Financiële planning

Banken hebben volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) te weinig hypotheekadviseurs in dienst om het weer stijgende aantal hypotheekaanvragen in behandeling te nemen. Het AD schrijft dat de wachttijd voor een hypotheek op kan lopen tot drie maanden.

Banken hebben te weinig hypotheekadviseurs

“Banken zagen de afgelopen jaren het aantal hypotheekaanvragen teruglopen en hebben hun afdelingen hypotheekadvies ingekrompen”, zegt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte. “Als de markt dan weer aantrekt, ontstaan er problemen.”

Overdreven
Het gevolg van het gebrek aan adviseurs is dat de wachttijd voor aanvragen van een hypotheek flink zijn opgelopen. Waar een financiering eerder nog in twee of drie weken rond kon komen, zou de VEH volgens het AD nu aangeven dat die termijn in veel koopcontracten is opgetrokken tot drie maanden.

In een reactie op de eigen site laat VEH overigens weten dat die termijn van drie maanden een ‘overdreven voorstelling van zaken’ is. “Alleen als de financiële situatie van de aanvrager complex is, kan de duur van de aanvraagprocedure oplopen tot drie maanden”, schrijft de vereniging.

Eisen
De nieuwe eisen die banken stellen aan hun klanten zorgen voor meer papierwerk en extra vertraging. Om het aanvraagproces te versnellen raadt de VEH kopers aan om al voor aan de huizenjacht wordt begonnen een hypotheekverstrekker te kiezen en alle benodigde documenten, zoals medische documenten en werkgeversverklaringen, al bij de hand te hebben.

Reageer op dit artikel