nieuws

Advocaat ‘nazi-intermediair’ overweegt hoger beroep

Financiële planning

“Een teleurstellende en met name erg vergaande uitspraak.” Zo kwalificeert advocaat mr. J.A.M. de Kerf de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland waarin gesteld wordt dat SNS Bank de samenwerking met zijn cliënt, een financieel tussenpersoon die openlijk sympathiseert met het nazisme, mocht opzeggen.

Advocaat ‘nazi-intermediair’ overweegt hoger beroep

“Wij beraden ons over hoger beroep”, zegt De Kerf. “Blijkens de uitspraak kan discriminatie immers in sommige omstandigheden getolereerd worden.”

Precedent
De uitspraak kan volgens hem een predecentwerking hebben: mogelijk staat straks de deur open voor aanbieders om ook andere personen met bepaalde ongewenste sympathieën hun business te weigeren. Ook haalt de uitspraak volgens De Kerf een deel van de kracht van de Commissie Gelijke Behandeling onderuit. Die oordeelde in eerste instantie immers dat SNS Bank een verboden onderscheid op grond van politieke gezindheid maakte door de samenwerking met de tussenpersoon te beëindigen. De rechter ging vervolgens niet in dat standpunt mee.

Werkzaam
De Kerf zegt dat zijn cliënt momenteel niet werkzaam is in de financiële dienstverlening. “Met een opstelling zoals thans van de SNS en de rechtbank, kan hij daarin weinig betekenen.”

De beroepstermijn is drie maanden, dus De Kerf en zijn cliënt hebben enige tijd voor beraad.

Reageer op dit artikel