nieuws

Stijging grafkosten valt volgens LOB wel mee

Financiële planning

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) vindt dat Dela onnodig veel ophef maakt over de stijgende grafkosten. Volgens consulent Wim van Midwoud kost een algemeen graf in Nederland zo’n tien euro per maand. “Is dat duur? Een abonnement op een dagblad is duurder. Het is dus wat lawaaierig van Dela om te stellen dat begraven onbetaalbaar wordt.”

Stijging grafkosten valt volgens LOB wel mee

Volgens de uitvaartverzekeraar stegen de grafkosten het afgelopen jaar met circa 4%. De ontwikkeling van grafkosten wordt niet meegenomen in de zogenaamde ‘Atlas van de lokale lasten’ van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Martin Kersbergen (Dela): “Daardoor onttrekt de ontwikkeling van die kosten zich aan het zicht en kan er geen goede discussie over worden gevoerd.” Die discussie is volgens Kersbergen belangrijk, omdat de kosten volgens hem almaar stijgen.

Publiciteit
Maar volgens Van Midwoud heeft bijna iedere gemeente tegenwoordig de tarieven online staan. “DELA stuurt jaarlijks een dergelijk persbericht rond. En steeds met de strekking dat begraven vreselijk duur wordt in Nederland. Als je dit maar vaak genoeg herhaalt, dan gaat de onwetende Nederlander dit nog geloven ook. Negatieve publiciteit voor begraven genereert automatisch positieve publiciteit voor cremeren. Is dat wellicht hun doel”, vraagt de consulent zich af.

Dat neemt niet weg dat ook Van Midwoud zijn vraagtekens zet bij de manier waarop gemeenten omgaan met de tarieven van de begraafplaats. “Sommige gemeenten gaan te gemakkelijk om met tariefsverhogingen. Draait de begraafplaats negatief? Dan de tarieven maar omhoog. Dat is wel heel kort door de bocht.”

Reageer op dit artikel