nieuws

Provisieverbod doet beleggingsadviseurs pijn

Financiële planning

Provisieverbod doet beleggingsadviseurs pijn

Gisteren was de uitreiking van de Morningstar Awards in Amsterdam. Daar werden de beste beleggingsfondsen bekroond. Maar in de wandelgangen bleek er veel leed te zijn, zo schrijft het FD vandaag.

Beleggingsadvies heeft een flinke knauw gekregen door het provisieverbod, aldus de krant vandaag. Sinds begin dit jaar is dit provisieverbod van kracht voor beleggingsproducten. Nu beleggers rechtstreeks moeten betalen wanneer zij een adviseur in de arm nemen, kiezen zij er vaker voor om op eigen houtje te beleggen, zo tekent het FD op.

Liever niet betalen

Of ze geven hun vermogen in beheer. Dat zeiden kenners gisteravond tijdens de uitreiking van de Morningstar Awards voor beste beleggingsfondsen. “Onze klanten hebben gereageerd en zijn naar execution only verschoven”, zei Bert van de Broek van Rabobank.

Dat doen ze volgens hem niet omdat ze dat liever willen, maar omdat ze niet voor advies willen betalen. Begin deze maand hebben de meeste adviesklanten bij banken hun eerste rekening gekregen sinds de invoering van het provisieverbod.

Nog nooit van provisieverbod gehoord

Volgens Van de Broek is het nog te vroeg om te zien of dat tot een nieuwe golf overstappers leidt. Jean-Paul van Oudheusden (BinckBank) merkt in het FD ook dat mensen overstappen naar execution only. “Maar uit een vers marktonderzoek dat wij hebben gedaan, blijkt dat 40% van onze doelgroep nog nooit van het provisieverbod heeft gehoord.”

Er kan dus nog best een forse verschuiving aankomen, denkt hij. Banken en brokers proberen de doe-het-zelfbelegger enigszins bij de hand te nemen. Niet met advies, maar met richtinggevende aanwijzingen. Daarmee blijven ze buiten de zorgplicht.

Reageer op dit artikel