nieuws

ING vindt hypotheken even wat minder belangrijk

Financiële planning

ING wil niet langer groeien in hypotheken. De bank wil de komende jaren vooral focussen op de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Dat zei ceo Ralph Hamers gisteren in een toelichting aan de media.

ING vindt hypotheken even wat minder belangrijk

ING wil niet langer groeien in hypotheken. De bank wil de komende jaren vooral focussen op de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Dat zei ceo Ralph Hamers gisteren in een toelichting aan de media.

Het FD concludeert vandaag dat daarmee opnieuw een grote Nederlandse speler pas op de plaats maakt op de hypotheekmarkt. Vorig jaar liet ABN Amro, de nummer drie, al weten niet meer te willen groeien in de Nederlandse huizenmarkt. Marktleider Rabobank zei eind februari het marktaandeel bij nieuwe hypotheken te willen terugbrengen van 30% naar 25%.

Ralph Hamers gaf gisteren twee redenen voor deze strategiewijziging. In een presentatie voor analisten legde de bank maandag de nadruk op de hogere marge die gehaald kan worden op zakelijke kredieten en op persoonlijke leningen aan particulieren zonder hypothecair onderpand. Dat scheelt soms een half procentpunt, wat enorm is voor een bedrijf dat werkt met een gemiddelde rentemarge van 1,45 procentpunt.

In een gesprek met journalisten legde Hamers gisteren de nadruk ook op een ander argument. Nederlandse banken hebben met hun enorme blootstelling aan hypotheken een concentratierisico. Het zou veiliger zijn de kredietverlening meer te spreiden. Dat argument gebruikte ABN Amro eerder ook.

Hamers zegt dat zijn bank bij nieuw verstrekte hypotheken een marktaandeel van 14% à 15% nastreeft, hetzelfde als de afgelopen jaren en 1 tot 2 procentpunt lager dan voor de crisis.

Ruimte voor groei ziet ING in andere segmenten, zoals kredietverlening aan het MKB.

Reageer op dit artikel