nieuws

Aantal mensen met betalingsproblemen bij hypotheek gaat over 100.000

Financiële planning

Het aantal consumenten dat een betalingsachterstand op de hypotheek heeft, is het laatste half jaar met 8.769 gestegen. Daarmee komt het totaal per 1 april 2014 boven de 100.000 (100.581).

Aantal mensen met betalingsproblemen bij hypotheek gaat over 100.000

Dat blijkt uit de Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR). De stijging is wel iets kleiner dan tijdens de vorige meetperiode. Toen kwamen er 9.924 mensen met betalingsproblemen bij. Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR: “We zien een procentuele toename over het afgelopen jaar van 23%. Het jaar daarvoor was dat 25%. De scherpe stijging lijkt iets af te zwakken, maar is nog steeds fors.”

Onder water
Naast de 100.000 mensen met betalingsachterstand wijst BKR ook op een andere groep, de 1,4 miljoen huishoudens die onder water staan. BKR registreert niet iedere hypotheek, maar alleen die met problematische achterstanden. Van den Bosch: “Als er een hypotheek wordt verstrekt in Nederland wordt daar wel een aantekening van gemaakt bij het Kadaster, maar de actuele hoogte van de schuld is niet inzichtelijk.”

Volgens BKR is dat in andere Europese landen wel het geval. Het bureau zegt dat uit een enquête onder geldverstrekkers is gebleken dat een grote meerderheid van hen een voorstander is van registratie van de hoogte van de hypotheekschuld. Zo zouden zij bij nieuwe aanvragen een beter beeld van de uitstaande schuld hebben en dus een beter advies kunnen geven.

 

Reageer op dit artikel