nieuws

VEH bezorgd over strengere NHG-normen

Financiële planning

Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de strengere uitkeringsnormen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daardoor wordt het moeilijker om een restschuld te declareren na verkoop van een woning.

VEH bezorgd over strengere NHG-normen

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat de regeling uitvoert, beschouwt een hypotheek sinds 1 januari minder snel als ‘ondraaglijk hoog’. In de Volkskrant van vandaag geeft WEW-directeur Karel Schiffer aan dat de voorwaarden zijn aangescherpt omdat steeds meer mensen gebruik én misbruik maken van de NHG. Echtscheidingen zijn vaak de oorzaak. In 2012 steeg het uitkeringsbedrag met 80 %, naar € 105 miljoen. Het WEW verwacht de schadelast dit jaar met 10 à 15 procent te kunnen beperken, dankzij de strengere normen.
Vereniging Eigen Huis becijfert dat een woningbezitter met een jaarinkomen van € 33.000 bruto en een rente van 4,1 procent die in aanmerking wil komen voor kwijtschelding, dat alleen voor elkaar krijgt als de maandelijkse hypotheeklast hoger is dan € 907,50. De vereniging vreest dat het aantal woningbezitters met ernstige betalingsproblemen verder zal toenemen door de aangescherpte regels. “Daarom volgen we de ontwikkelingen op de voet.”

Reageer op dit artikel