nieuws

Hypotheek wordt sneller afgelost

Financiële planning

Nederlandse huiseigenaren hebben vorig jaar tientallen procenten meer afgelost op hun hypotheek dan in 2012. Dalende huizenprijzen, de crisis en de angst voor schuld spelen daarbij een rol, meldt de Volkskrant vandaag.

Hypotheek wordt sneller afgelost

Van de vier grootste Nederlandse banken meldt de Rabobank aan de Volkskrant de grootste stijging. De klanten van de Rabobank hebben in de eerste tien maanden van 2013 60% meer vroegtijdig afgelost dan in dezelfde periode van 2012. ING meldt een stijging van 38% over heel 2013. Bij ABN Amro gaat het om een stijging van 33% in de eerste tien maanden en bij SNS Reaal om 20%.  "Uit concurrentieoverwegingen willen de banken niet onthullen hoeveel miljarden euro’s aan extra aflossingen er zijn gedaan of hoeveel klanten deze stap hebben gezet", aldus de Volkskrant. "We denken dat de meeste aflossingen uit spaargeld komen, omdat het in 70% van de gevallen om minder dan € 15.000 gaat", zo zegt Brigitte Seegers van ABN Amro in het Volkskrant-artikel.
Potentiële restschulden zijn volgens de krant  niet de enige verklaring voor de plotse aflossingsdrift.  "Ook klanten met overwaarde op hun huis lossen extra af, melden de banken. Zij hebben waarschijnlijk een andere motivatie: aflossen levert meer op dan een spaarrekening. Tot begin 2009 was de spaarrente ongeveer 5 procent, terwijl huiseigenaren, met dank aan de hypotheekrenteaftrek, netto 2,5 tot 2,9 procent hypotheekrente betaalden. Spaargeld leverde dus bijna twee keer zo veel op als aflossen. Sinds 2012 is deze situatie omgeklapt: aflossen levert nu netto meer op dan de schamele spaarrente."

Kapitaaleisen

Banken moedigen volgens de krant hun klanten tegenwoordig actief aan om af te lossen. "Dat was vroeger wel anders. Een bank verdient namelijk minder aan een hypotheekklant die snel aflost, omdat die minder rente betaalt. Daarom brachten banken klanten die per jaar meer dan 10 of 20 procent van de oorspronkelijke hypotheeksom aflosten, flinke boetes in rekening."
Maar ook de banken zijn geschrokken van de huizenprijsdaling, stelt de krant. "Ze hebben veel hypotheken in de boeken staan die hoger zijn dan de waarde van het onderpand. Daardoor loopt de bank meer risico, zeker met hypotheken zonder NHG-garantie. Daar komt bij dat banken vanwege strengere kapitaalseisen meer eigen vermogen moeten aanhouden in relatie tot hun kredietportefeuille. Die ratio kunnen banken opkrikken door meer vermogen aan te trekken – of door hun kredietportefeuille in te krimpen. Hypotheekklanten die aflossen, helpen bij dat laatste. Bijna alle banken hebben dit najaar de boetes op voortijdig aflossen geheel of gedeeltelijk geschrapt."

Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Hogere hefing eigen woning verrast Kamer
(Volkskrant, pag. 19)
Dertig pensioenfondsen moeten vanaf april korten op uitkering
(Volkskrant, pag.21)
Bemoedigende start voor omstreden Britse hypotheeksteun
(FD, pag. 3)
Kortingen op pensioenen een feit
(FD, pag. 3)
Minder overstappers naar andere zorgverzekeraar
(FD, pag. 4)

Reageer op dit artikel