nieuws

Huizenkoper kan tot 18% minder lenen

Financiële planning

De leencapaciteit van huizenkopers is per 1 januari ingeperkt. Terwijl het Nibud ervan uitgaat dat de maximale hypotheek afgezet tegen het inkomen met 1,5% à 3% is gedaald ten opzichte van vorig jaar, stelt De Financiële Makelaar dat de leencapaciteit nog een stuk verder is afgenomen. De serviceprovider ging aan de slag met de financieringslasttabellen van de NHG en constateerde dat sommige consumenten dit jaar 18% minder kunnen lenen voor een eigen woning.

Huizenkoper kan tot 18% minder lenen

 "De berekeningen die wij maakten, laten een (fors) hogere daling zien. In de financieringslasttabellen zijn namelijk een tweetal nieuwe kolommen toegevoegd, voor een rente lager dan 5%. De meeste kopers kiezen in de praktijk voor een 10-jaarsrente of langer. En die ligt inmiddels onder de 4%", aldus De Financiële Makelaar.
Op basis van die berekeningen gaat de maximale hypotheek bij een rente van 4% voor iemand met een inkomen van € 20.000 met 18,6% omlaag (tot € 61.093). Consumenten met een inkomen van € 30.000 tot € 40.000 gaan er 7,3% op achteruit, zo becijfert de serviceprovider.
Krap
De maximale lening op basis van de woningwaarde bedraagt met ingang van dit jaar 104%. "Dat betekent dat iedereen die een woning koopt in 2014 eigen geld moet inbrengen." Bij een verbouwing komt de koper nog krapper te zitten. "Wij verwachten dat de vraag naar gespreide betaling van advies- en bemiddelingskosten zullen toenemen", concludeert De Financiële Makelaar, die de aangesloten adviseurs daarbij ondersteunt.

Reageer op dit artikel