nieuws

Gewezen franchisenemer daagt Hypotheekshop in spoedappel

Financiële planning

John Kosterman, eigenaar van De Hypotheekshop in Nieuwegein gaat in spoedappel tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter waarin staat dat zijn franchiseovereenkomst met de adviesketen terecht is beëindigd. Kosterman tekende een hypotheekaanvraagformulier namens de klant. Dat betekende exit.

Gewezen franchisenemer daagt Hypotheekshop in spoedappel

Kosterman diende in september 2013 een hypotheekofferte in bij NIBC Bank, via Welcium Hypotheekdiensten. Welcium verzocht enkele malen om een origineel door de aanvrager ondertekend hypotheekaanvraagformulier. Om het proces te versnellen tekende Kosterman het formulier zelf. Een dag later stuurde hij een door de aanvrager getekend aanvraagformulier met daarbij de tekst: “Eerste exemplaar was door mij als adviseur getekend om proces te versnellen”.
Drukke dag
“Het gebeurde op een heel drukke dag”, zegt Kosterman desgevraagd tegen AM. Hij voert al sinds 1998 als franchisenemer het logo van De Hypotheekshop. “Ik heb zoiets ook niet eerder gedaan”, zegt hij. “Het was een onbenulligheid. Het komt ook doordat het aanvraagformulier bij de meeste geldverstrekkers geen handtekening meer vergt. De offerte, die moet uiteraard in alle gevallen door de klant worden ondertekend. Alleen NIBC en Delta Lloyd verlangen een origineel ondertekend aanvraagformulier. Ik had geen enkel belang bij mijn actie. Heb ook niet geprobeerd de handtekening van de klant na te bootsen, maar gewoon een soort wilde paraaf gezet. En ik heb het ook niet ontkend, eigenlijk ben ik mijn eigen klokkenluider geweest.”
Per direct
Voor de Centrale Organisatie van de adviesketen, onderdeel van Welke Beheer, is de handeling reden om de franchiseovereenkomst per direct te beëindigen. Een kort geding kan Kosterman niet helpen. Rechtbank Midden-Nederland oordeelde op oudejaarsdag dat de Centrale Organisatie gelijk heeft. Tegen die uitspraak is nu een spoedappel ingediend.
AFM
Kosterman meldde het incident zelf bij de Autoriteit Financiële Markten. “Zij geven me alleen een waarschuwing. Ik behoud mijn vergunning. Ik heb deze uitkomst ook bij de Centrale Organisatie gemeld en hoop nog steeds dat ik franchisenemer kan blijven.”
Meer in AM1 dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel