nieuws

Verhoogde schenkingsvrijstelling sorteert beperkt effect

Financiële planning

De verruimde vrijstelling van de schenkbelasting sorteert weinig effect. Slechts 2% van de huishoudens laat zich beïnvloeden door de regeling. Dat blijkt uit de ING BudgetBarometer.

Verhoogde schenkingsvrijstelling sorteert beperkt effect

Tussen 1 oktober 2013 en eind 2014 kan iedereen aan een derde een bedrag tot € 100.000 belastingvrij schenken. Voorwaarde is dat de begunstigde het geld gebruikt voor de aankoop of verbetering van een eigen huis of het aflossen van een restschuld. Voor dat laatste doel is de verruiming blijvend.
Van plan
Slechts 2% van de huishoudens zegt zich te laten beïnvloeden door deze regeling, zo blijkt uit de ING BudgetBarometer. De helft van deze groep (1%) zegt nu juist wel te gaan schenken tussen 1 oktober 2013 en eind 2014, terwijl zij dit eerst niet van plan waren. De andere helft zegt nu meer te willen schenken dan zij aanvankelijk van plan waren.
Kinderen
Ruim 1 op de 8 huishoudens schenkt evenveel als zij al van plan waren. De overgrote meerderheid (82%) van de huishoudens schenkt helemaal niet. Van alle huishoudens die schenken of dit overwegen te doen in 2014, geeft een ruime meerderheid (63%) aan een bedrag onder de 20.000 euro te zullen schenken, 7% zegt meer te zullen schenken en 30% weet het nog niet. Veruit de meeste huishoudens die schenken of dit van plan zijn, geven geld aan hun kinderen (71%) en/of kleinkinderen (25%). Onder huishoudens boven de 65 jaar zegt 31% dat zij gaan schenken of dit van plan zijn.
De ING BudgetBarometer meet het oordeel van Nederlandse huishoudens over hoe zij kunnen rondkomen.

Reageer op dit artikel