nieuws

Opnieuw megaboetes voor manipuleren rentetarieven

Financiële planning

De Europese Commissie heeft aan zeven banken boetes opgelegd van in totaal meer dan € 1,7 mld voor het manipuleren van rentetarieven. Het gaat om fraude met de interbancaire Libor- en Euriborrentes, die medebepalend zijn voor de hypotheekrentetarieven. Eerder werd Rabobank voor € 774 mln beboet omdat medewerkers voor eigen gewin de rente hadden gemanipuleerd.

Opnieuw megaboetes voor manipuleren rentetarieven

De boetes die nu zijn uitgedeeld, hebben een ander karakter. Bij de Rabobank ging het om laakbaar handelen van eigen medewerkers; de banken die nu een boete hebben gekregen, hebben volgens de Europese Commissie onderling samengewerkt en daarmee een kartel gevormd. De boetes zijn met 10% verlaagd omdat de banken bereid waren een schikking te treffen. Vice-president Joaquín Almunia, in de commissie verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, noemt niet alleen de manipulatie van renterichtlijnen schokkend, maar ook "de samenwerking van banken die met elkaar horen te concurreren".
Kartel
Barclays, Deutsche Bank, RBS en Société Générale zijn beboet omdat zij tussen september 2005 en mei 2008 een kartel hebben gevormd dat tot doel had de normale werkwijze van het vaststellen van Euribor-tarieven te verstoren. "Handelaren van diverse banken bespraken de bijdrage die hun eigen bank zou doen aan het vaststellen van het Euribor-tarief; zij bespraken ook hun handels- en prijsstrategieën." Barclays hoeft de boete echter niet te betalen omdat de bank zelf het bestaan van het kartel aan het licht bracht. De andere drie banken kregen korting omdat zij aan het onderzoek van de Europese Commissie hebben meegewerkt. Dat onderzoek loopt overigens nog bij Crédit Agricole, HSBC en JPMorgan.
UBS ontspringt de dans
Daarnaast zijn boetes uitgedeeld voor ongeoorloofd overleg tussen banken over bepaalde Yen-gerelateerde tarieven die onderdeel uitmaken van het Libor-tarief. Hierbij waren UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup en JPMorgan betrokken. UBS fungeerde hier als klokkenluider en hoeft de boete niet te betalen. Ook broker RP Martin is beboet voor zijn betrokkenheid.
Deutsche Bank moet in totaal € 725 mln betalen en tast daarmee het diepst in de buidel. Die rol was voor UBS weggelegd geweest als de Commissie de boete niet had kwijtgescholden: de overtredingen van de Zwitserse bank waren goed voor € 2,5 mld.

Reageer op dit artikel