nieuws

Banken moeten duidelijker zijn over overstapmogelijkheden

Financiële planning

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat geldverstrekkers meer duidelijkheid moeten geven over de overstapmogelijkheden voor huizenbezitters met een onderwaterhypotheek. Die klanten hebben overigens geen nadeel als zij bij de huidige geldgever (moeten blijven), zo concludeert de mededingingsautoriteit.

Banken moeten duidelijker zijn over overstapmogelijkheden

Hypotheekklanten krijgen bij hun huidige bank geen nieuwe risicobeoordeling bij het aflopen van de rentevaste periode. "Dat is gunstig voor huizenbezitters waarbij het inkomen of de waarde van de woning is gedaald. Het nieuwe rentepercentage wordt niet hoger vanwege de gestegen risico’s voor de bank", aldus de ACM. Wil de klant overstappen, dan volgt uiteraard wel een risicobeoordeling, wat kan ertoe kan leiden dat de nieuwe geldgever geen hypotheek wil verstrekken. "De ACM constateert dat huizenbezitters in dit soort gevallen bij hun huidige bank niet slechter af zijn. Er zijn in Nederland naar schatting honderdduizenden huizenbezitters die niet of heel moeilijk kunnen overstappen."
Informatiepunt
Wel mag de informatieverstrekking aan de klant wat duidelijker: "Banken mogen zelf bepalen of zij ‘overstappers’ accepteren waarbij het inkomen of de waarde van de woning is gedaald. ACM ziet dat banken hiermee verschillend omgaan en dat geeft onduidelijkheid in de praktijk." Volgens de toezichthouder gaat bankenvereniging NVB daarmee aan de slag: het informatiepunt over restschulden dat de banken begin volgend jaar willen openen, zal leiden tot meer transparantie, ook op dit punt."

Reageer op dit artikel