nieuws

Analysetool Legal & General moet ORV-advies betaalbaar houden

Financiële planning

Legal & General heeft de ‘Risico-scanner’ geïntroduceerd: een digitale ORV zelf analyse tool. Financieel dienstverleners kunnen het programma op hun eigen website plaatsen. De consument brengt zelf zijn gegevens in kaart. De analyse kan hij vervolgens met de adviseur bekijken. Van execution only is geen sprake.

Analysetool Legal & General moet ORV-advies betaalbaar houden

De tool geeft inzicht in het financiële gat dat voor de nabestaanden ontstaat in geval van overlijden. Een animatievideo informeert over de financiële consequenties van een overlijdenssituatie. Daarna wordt de consument uitgenodigd een aantal gegevens over de persoonlijke situatie in te vullen zoals inkomen, woonlasten, gezinssamenstelling en de leeftijden van de gezinsleden. Er is een koppeling aangebracht met de adviessoftware van Figlo. Bij de doorrekening van het benodigde huishoudbudget na het overlijden van een van de partners wordt gebruik gemaakt van gegevens van het Nibud.

Indicatie
Na het doorlopen van het programma berekent de tool een indicatie van welk verzekerd bedrag nodig is om het tekort voor de komende periode financieel op te vangen. Ook wordt een indicatieve premie afgegeven. De consument kan vervolgens kiezen om het overzicht van deze analyse naar zich zelf te mailen en/of een kopie hiervan naar zijn adviseur te zenden. De financieel dienstverlener die deze tool op zijn site heeft geplaatst, krijgt niet automatisch toegang tot deze gegevens.
Geen execution only
Arno Dolders, algemeen directeur Legal & General: “Dit is geen tool waarmee consumenten rechtstreeks op basis van execution only een levensverzekering afsluiten. De consument brengt zelf zijn gegevens in kaart. De analyse kan hij vervolgens met de adviseur bekijken. Deze deskundige zal alert zijn op de consistentie en aannemelijkheid van de door de consument ingevoerde antwoorden. Ook kan hij op verschillende onderdelen bij de klant doorvragen. Uiteindelijk zal het de adviseur zijn die de consument een concrete aanbeveling doet, zowel van de juiste specificaties van de te sluiten overlijdensrisicoverzekering, als van de aanbieder waar de adviseur aanbeveelt de verzekering af te sluiten. Ik denk dat deze tool een bijdrage zal zijn voor consumenten, die tegen betaalbare kosten toch een goed advies op het gebied van ORV kunnen krijgen.”
De tool wordt uitsluitend aan het met Legal & General samenwerkend intermediair ter beschikking gesteld. De tool is volkomen maatschappij-neutraal, zegt Dolders. “Onze naam komt dus niet voor in de tool.”
 

Reageer op dit artikel