nieuws

AFM beboet flitskredietaanbieder Cashbob

Financiële planning

De AFM heeft BA Finance, het bedrijf achter de inmiddels gestopte website Cashbob.nl, beboet voor het zonder vergunning aanbieden van flitskredieten. Tegelijk hebben de twee bestuurders een boete gekregen. Volgens de toezichthouder gaat het om een ernstige overtreding omdat forse bedragen zijn verdiend ten koste van financieel kwetsbare consumenten. Die betaalden soms meer dan een kwart van het geleende bedrag aan kosten.

AFM beboet flitskredietaanbieder Cashbob

BA Finance heeft tussen mei 2011 en maart van dit jaar flitskredieten aangeboden zonder AFM-vergunning. Daarvoor is een bestuurlijke boete van €150.000 opgelegd. "BA Finance bood via haar website www.cashbob.nl consumenten de mogelijkheid om snel geld te lenen, voor korte tijd en tegen hoge kosten. BA Finance zelf bracht de consument uitsluitend lage servicekosten in rekening, maar als de lening niet binnen de overeengekomen zeven dagen werd terugbetaald, droeg BA Finance het dossier ter incasso over aan Credit Consulting B.V. Die bracht de consument hoge niet-nakomingskosten in rekening, bijvoorbeeld €135 op een krediet van € 500. In ongeveer 80% van de gevallen werd het dossier aan het incassobureau overgedragen", zo licht de toezichthouder toe. Credit Consulting was aanvankelijk een zusterbedrijf van BA Finance. "Later is de onderneming verkocht, maar bleef de werkwijze hetzelfde. Naderhand heeft BA Finance nog een andere werkwijze gehanteerd, die inhield dat voor het verkrijgen van een krediet een betaalde garantstelling door Credit Consulting verplicht was."
Ernstige overtreding
Alleen als er "uitsluitend onbetekenende kosten" berekend worden voor een flitskrediet, hoeft de aanbieder geen vergunning te hebben. De kosten mogen niet boven de maximale wettelijke rente van 15% uitkomen. De AFM spreekt van een ernstige overtreding. "Met de door BA Finance aangeboden flitskredieten heeft Credit Consulting forse bedragen verdiend, ten koste van financieel kwetsbare consumenten, die voor het flitskrediet hoge kosten verschuldigd waren. Hierbij bestond het risico dat deze consumenten steeds dieper in de schulden kwamen."
Vanwege de ernst van de overtreding is de boete (basisbedrag € 2 mln) met 25% verhoogd. Bovendien is de verwijtbaarheid reden om de boete met nog eens 25% te verhogen. De boete is uiteindelijk veel lager uitgevallen omdat de draagkracht van het bedrijf in overweging is genomen.
Bestuurders
De beide bestuurders hebben een boete gekregen wegens het feitelijk leiding geven aan BA Finance. "Hij wist van de overtreding, hij was in de positie om die te stoppen, maar heeft dat nagelaten. Volgens in de rechtspraak ontwikkelde criteria gaf hij daarmee feitelijk leiding aan de overtreding", zo schrijft de AFM over de beide bestuurders, Robert Jan Bak en Mike Batenburg. Rekeninghoudend met de draagkracht bedragen de boetes voor hen respectievelijk € 100.000 en € 50.000.

Reageer op dit artikel