nieuws

RPLP-register focust op empathische kant van advies

Financiële planning

Met het Register Private Life Planner (RPLP) is een nieuw keurmerk op het gebied van financiële planning geïntroduceerd. Wordt dat naast de bestaande FFP- en MFP-titels niet wat veel? Nee, zegt oprichter Martien Offermans: “Wij zitten op het gebied van vaardigheden op een veel hoger niveau.”

RPLP-register focust op empathische kant van advies

Offermans biedt met zijn bedrijf Offermans & Van Gemert sinds 2008 al de opleiding tot Private Life Planner aan. Sinds vorige week is voor degenen die de opleiding met succes hebben afgerond, een eigen register geopend. Dat telt inmiddels 200 ingeschrevenen. “Keurmerken als FFP en SEH zijn gericht op vakinhoudelijke kennis. Het RPLPis echter een EQ-keurmerk:  gericht op de empathische vaardigheden die de adviseur in het klantcontact ook nodig heeft. ” Offermans richt zich op de vraag hoe je advisering uurtariefwaardig maakt. “Nu wordt hoofdzakelijk gekeken naar toegevoegde waarde op basis van kennis. Maar de klant rekent de adviseur veel meer af op zijn attitude, zijn integriteit en zijn sociale vaardigheden. Die aspecten komen bij ons aan bod. Als adviseur moet je niet meteen in advisering vervallen. Sommige mensen hebben een coach nodig. Kennis is niet het hele verhaal.”
Ook voor verzekeringsadviseurs
De RPLP-titel is niet alleen voor financieel planners, zegt Offermans. “Ook de assurantieadviseur heeft een andere rol gekregen. Vroeger was het misschien alleen een polis verkopen, maar nu moet hij veel breder actief zijn. Wil zijn klant een schenking doen, dan moet hij ook gaan vragen waarom de klant dat wil, hoe hij is opgevoed, of het aansluit bij zijn overtuigingen. Die  elementen moeten ook worden belicht.” De RPLP-opleiding staat open voor iedereen die een Wft-diploma heeft. “Wij stellen als eis dat de kandidaat een vakinhoudelijke vooropleiding heeft. In onze opleiding gaan we in op waar de klant behoefte aan heeft op het gebied van begeleiding en financiële coaching.”
Geen trucje leren
Offermans ziet de RPLP-opleiding als een Nederlandse variant van het door de Amerikaan George Kinder gepropageerde Financial Life Planning. “Kinder heeft een methodiek ontwikkeld waarbij een bepaalde werkwijze gevolgd moet worden. In de Verenigde Staten werkt dat, maar in ons land staan we meer met beide benen op de grond. Mensen willen geen trucje leren, maar een werkwijze die aansluit op hun eigen authenticiteit en past bij hen en bij de klant.”

 

Reageer op dit artikel