nieuws

AFM kritisch op tijdelijk huren eigen auto

Financiële planning

De constructie van het verkopen en weer terugkopen van je auto om tijdelijk over extra geld te kunnen beschikken, is mogelijk een vorm van krediet en dus vergunningplichtig. De site CreditCar.nl biedt die mogelijkheid sinds kort aan en stelt dat het niet om een lening gaat. Maar de AFM lijkt daar anders over te denken.

AFM kritisch op tijdelijk huren eigen auto

Klanten van CreditCar kunnen hun auto verkopen en voor een periode van maximaal drie maanden huren. Daarna kunnen zij de auto weer terugkopen tegen een hogere prijs. De toezichthouder laat zich niet uit over het concept, maar stelt wel: “In het algemeen geldt dat iets als krediet kan worden gezien als de consument een geldsom ter beschikking krijgt door de verkoop van bijvoorbeeld een auto voor maximaal drie maanden en hij daarbij gehouden is huur te betalen. Het wordt dan immers als een pakketdeal aangeboden. Het maakt dan niet uit of hij de auto terug wil of niet. De combinatie huur en recht van koop is een vorm van krediet (lease).”
CreditCar zegt zelf juridisch advies te hebben ingewonnen, waaruit bleek dat voor de dienstverlening geen AFM-vergunning nodig is.

Reageer op dit artikel