nieuws

Hypotheekbanken: geen hogere rente in krimpgebieden

Financiële planning

ING en ABN Amro zijn niet van plan een hogere hypotheekrente te gaan rekenen aan klanten die een huis kopen in een gebied waar de woningmarkt stroef loopt. Dat laten de geldgevers weten in reactie op de stelling van makelaarsvereniging NVM dat er plannen voor een dergelijke ‘plattelandsopslag’ zouden bestaan. De oproep om in krimpgebieden meer maatwerk te leveren, kunnen beide banken niet goed plaatsen.

Hypotheekbanken: geen hogere rente in krimpgebieden

De NVM vindt dat geldgevers creatiever moeten worden en speciale producten moeten gaan ontwikkelen voor mensen die een woning kopen buiten de stedelijke gebieden. "Er moet meer differentiatie komen", aldus de woordvoerder. "Nu kun je vaak óf helemaal geen hypotheek krijgen óf je krijgt de lening voor 100%. Er is geen alternatief." Zo zou het lastig zijn om een lening te krijgen voor een pand dat leegstaat.
Geen herkenning
ING ontkent dat: "Wij begrijpen de roep om maatwerk niet. Aan maatwerk zitten ook grenzen, die worden voorgeschreven door de regelgeving. Of een woning leegstaat of niet heeft niets te maken met de hypotheekverstrekking. Wij herkennen niet dat het op het platteland moeilijker is om aan een hypotheek te komen dan in de grote steden. Daarnaast doen wij niet aan prijsdifferentiatie en dat gaan we niet doen ook." 
ABN Amro laat eenzelfde geluid horen: "Wij zijn net als alle geldverstrekkers gebonden aan de CHF-gedragscode. Het blijft onduidelijk op welk maatwerk de NVM doelt. En wij blijven voor alle gebieden dezelfde hypotheekrente hanteren."
Bij marktleider Rabobank mogen de lokale kantoren elk hun eigen rente bepalen. In theorie zou daar dus differentiatie naar locatie mogelijk zijn.

Reageer op dit artikel