nieuws

Britse hypotheekgarantie verdeelt meningen

Financiële planning

Vanaf deze week kunnen huizenkopers in het Verenigd Koninkrijk gebruikmaken van een overheidsgarantie. De garantie is onderdeel van het zogeheten ‘Help to buy’-programma om consumenten makkelijker aan een hypotheek te helpen. Maar niet iedereen staat te juichen: er is onzekerheid over de duur van het programma en de betaalbaarheid van de garantiehypotheek.

Britse hypotheekgarantie verdeelt meningen

Het eerste deel van Help to buy is in april geïntroduceerd en maakt het mogelijk om de eerste vijf jaar tot 20% van de woningwaarde rentevrij te lenen. Huizenkopers mogen in het verleden geen betalingsproblemen hebben gehad. De invoering van de hypotheekgarantie stond gepland voor 1 januari 2014, maar is door de Britse regering drie maanden naar voren geschoven. De overheid staat daarbij garant voor maximaal 15% van de woningwaarde; dat moet geldgever stimuleren om verhoudingsgewijs hogere hypotheken te verstrekken. In het Verenigd Koninkrijk bedraagt de maximale hypotheek veelal 95% van de woningwaarde; veel partijen bieden alleen lagere leningen aan. Met de hypotheekgarantie moet de huizenkoper zelf 5% tot 20% van de woning uit eigen middelen financieren.
Rente
Tot nu toe bieden vier banken een hypotheek met overheidsgarantie aan: Halifax, NatWest, Bank of Scotland en RBS. De rentetarieven voor een twee jaar rentevaste lening liggen rond de 5%. Critici vinden dat hoog: voor consumenten die 30% eigen geld in de woning steken, zijn er tweejaarstarieven beschikbaar die rond de 2% liggen. Bovendien zal het sluiten van een hypotheek vanwege de geldende restricties niet per se makkelijker worden.
Houdbaarheid
Naast de vrees dat de garantie een nieuwe luchtbel in de huizenprijzen zal veroorzaken, zijn er ook twijfels over de houdbaarheid van het programma. De regering heeft aangekondigd dat Help to buy voor een periode van drie jaar is opgezet. Matt Gilmour, directeur van geldgever Magellan, betwijfelt echter of de mogelijkheid na de volgende parlementsverkiezingen in 2015 nog beschikbaar blijft. "Adviseurs zouden hun omzet niet te veel op gegarandeerde hypotheken moeten baseren. Ze moeten ook aan morgen denken." Gilmour wijst er verder op dat de verkoop van betalingsbeschermers, ondanks de recente opleving op de Britse huizenmarkt, de afgelopen maanden is gedaald.
Lees hier meer reacties op de Britse hypotheekgarantie
Lees hier vragen en antwoorden over Help to buy
[ Bron: Mortgage Introducer ]

Reageer op dit artikel