nieuws

WoonIndex piekt in koopsentiment

Financiële planning

Het sentiment onder starters om nu een huis te kopen is historisch hoog. Als belangrijkste reden hiervoor geeft de ING WoonIndex aan dat starters en koopwoningbezitters verwachten dat de bodem van de huizenprijzen nu echt in zicht is.

WoonIndex piekt in koopsentiment

Het aantal starters dat het nu een gunstige periode vindt om een huis te kopen is niet eerder zo hoog geweest sinds de eerste ING WoonIndex in 2006. De WoonIndex meet het vertrouwen in de woningmarkt. De index komt in het derde kwartaal van 2013 uit op 106, zes punten boven de neutrale stand van 100. Dit is het tweede opeenvolgende kwartaal dat de Woonindex is gestegen. Woningbezitters zijn wel meer gaan aflossen op hun hypotheek. ING zag bij haar klanten over de eerste acht maanden van dit jaar het volume van gedeeltelijke aflossingen op de hypotheek toenemen met 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Effect Prinsjesdag niet meegenomen
Het is vooral het optimisme over het aantal huizen dat verkocht zal worden, dat bij zowel starters als koopwoningbezitters verder is toegenomen. Een op de vijf starters verwacht dat de bodem nu al is bereikt en 14% van de koopwoningbezitters verwacht geen verder daling meer van de huizenprijzen. Ongeveer de helft van de starters en koopwoningbezitters verwacht uiterlijk in de eerste helft van 2014 een stabilisatie van de huizenprijzen. "Onder starters vindt 80% het nu een gunstige periode om een huis te kopen, met een index van 138 is deze nog niet eerder zo hoog geweest als nu" aldus Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING. Om daar direct aan toe te voegen: "De eventuele impact van de maatregelen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, zullen pas in het sentiment van volgend kwartaal duidelijk worden."
 

Reageer op dit artikel