nieuws

Berkers opnieuw op de vingers getikt door AFM

Financiële planning

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 29 augustus een bestuurlijke boete van €96.000 opgelegd aan de heer M.P.G. Berkers uit Tilburg. De boete is opgelegd omdat de onderneming van de heer Berkers, Marketing Services Provider Limited, via verschillende websites, zoals hypotheekleadgenerator.nl en gratishypotheekofferte.eu, zonder de verplichte AFM-vergunning bemiddelde in hypotheken. De heer Berkers gaf feitelijk leiding aan het plegen van deze overtreding van de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Berkers opnieuw op de vingers getikt door AFM

Consumenten die geïnteresseerd waren in een nieuwe of een andere hypotheek konden op een van de websites van de onderneming diverse gegevens achterlaten, zoals hun beroep en inkomen, hun huidige hypotheek en de gewenste hypotheek. Marketing Services Provider Limited verkocht deze gegevens door aan verschillende financiële dienstverleners. Deze dienstverleners namen vervolgens contact op met de consumenten. Marketing Services Provider Limited beschikte niet over een vergunning terwijl dat volgens artikel 2:80, eerste lid van de Wft, wel moet.
Het is niet de eerste keer dat Berkers door de AFM op de vingers wordt getikt.  Vijf jaar geleden, opererend onder de naam Leads4finance kreeg Berkers van de AFM een last onder dwangsom opgelegd van € 4.000 per dag met een maximum van € 80.000, omdat hij niet reageerde op vragen van de toezichthouder. Leads4finance leverde niet alleen leads, maar bemiddelde eveneens in hypothecaire kredieten. Toen de toezichthouder daar het fijne van wilde weten. meldde Berkers telefonisch dat hij zijn klanten van internet haalt en die nabelt om een afspraak met een adviseur te maken. Verder zei hij destijds te weten dat hij niet mag adviseren en ook bleek hij op de hoogte van het feit dat zijn adviseurs een vergunning van de AFM moeten hebben.

Reageer op dit artikel