nieuws

35-plusser staat vaker rood

Financiële planning

Ruim twee op de drie Nederlanders denkt goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van lenen, zo concludeert InterBank uit het Nationaal Leen Onderzoek. Daaruit blijkt verder dat consumenten van middelbare leeftijd relatief vaak gebruikmaken van roodstaan en doorlopend krediet.

35-plusser staat vaker rood

De Credit Agricole-dochter liet het onderzoek uitvoeren onder ruim 600 volwassenen. Circa 94% zegt ‘grotendeels bekend’ te zijn met de voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel vinden de ondervraagden het direct kunnen kopen van een product of dienst. Jongeren zien vaker voordelen in lenen dan ouderen; 35% van de Nederlanders ziet geen voordelen van het lenen bij een financiële instelling. Logischerwijs vinden drie op de vier ondervraagden de rente het belangrijkste nadeel van lenen.
Duidelijkheid
Volgens InterBank hebben mensen wel behoefte aan duidelijkheid van geldverstrekkers. "Slechts 17% van de ondervraagden vindt transparantie bij een lening passen en daar laten financiële instellingen een kans liggen. Het is aan ons om klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Bijvoorbeeld met heldere en begrijpelijke communicatie.”

Meer lenen op middelbare leeftijd
Doorlopend krediet, roodstaan en de creditcard zijn de meest populaire leningvormen. Consumenten tussen de 35 en 54 jaar hebben vaker een doorlopend krediet en staan vaker rood dan jongeren en ouderen: onder de mensen van middelbare leeftijd heeft 30% een doorlopend krediet. Bij jongeren (17%) en ouderen (13%) ligt dat percentage lager.

Reageer op dit artikel