nieuws

Stijging woningmarktvertrouwen stagneert

Financiële planning

De stijging van het consumentenvertrouwen op de woningmarkt kwam in de maand juli bijna tot stilstand. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Stijging woningmarktvertrouwen stagneert

Nadat het consumentenvertrouwen op de woningmarkt eind vorig jaar een dieptepunt bereikte, volgde in het eerste kwartaal een lichte stijging, gevolgd door een sterke stijging in het tweede kwartaal. Ongunstige berichten over de woningmarkt en de economie zetten in juli echter een rem op de stijging van het consumentenvertrouwen, aldus de Vereniging Eigen Huis. “Het Kadaster en het CBS berichtten over een sterke daling in de huizenprijzen en het aantal kooptransacties, over de aanhoudende krimp in de economie en de verdere toename van de werkloosheid. Vooral het sentiment onder potentiële doorstromers op de koopwoningenmarkt wordt door deze berichten negatief beïnvloed. Dit betreft met name oudere huishoudens (ouder dan 45 jaar), paren/gezinnen en eigenaar-bewoners in het algemeen.”
Positief voor potentiële huizenkopers zijn de lage hypotheekrente en de sterk gedaalde huizenprijzen. Woningen zijn daardoor beter betaalbaar. De markt wordt niet langer geplaagd door onzekerheid over de fiscale behandeling van de eigen woning. “Minister Blok van Wonen heeft nadrukkelijk aangegeven dat op dat gebied geen verdere maatregelen te verwachten zijn. Kopers weten nu (voorlopig) waar ze aan toe zijn”, aldus de VEH.

Reageer op dit artikel