nieuws

‘Overheid stimuleert woekerpolis’

Financiële planning

‘Overheid stimuleert woekerpolis’

Ilja Boelaars, econoom en pensioenwoordvoerder van de Jonge Democraten, legt in een column op RTLZ zijn vinger op een zere plek. Hij legt uit hoe de overheid consumenten in de handen van woekerpolisachtige constructies drijft.

Hij schrijft: ‘Even was ik in de veronderstelling dat ze verdwenen waren: te dure verzekeringsproducten die fiscaal worden gestimuleerd. De woekerpolis blijkt echter gewoon nog te bestaan.’
‘Iemand liet mij van de week een offerte zien voor een zogenaamde overbruggingslijfrente met de vraag of het een redelijk aanbod was. De persoon in kwestie had 18.657 euro gespaard in een kapitaalverzekering en wilde binnenkort, bij zijn 63ste verjaardag, dit geld eindelijk wel eens opnemen.
Korte looptijd
‘Dankzij de fiscale regels kon dit echter niet ineens. Het geld moet van onze overheid naar een verzekeraar worden gebracht. Deze  meneer koos daarom voor een uitkering met korte looptijd: een zogenaamde overbruggingslijfrente die uitkeert tot de 65ste verjaardag, in 24 maandelijkse termijnen.
‘Hij vroeg een offerte op bij Loyalis, de commerciële dochter van het ABP pensioenfonds. Loyalis bood aan, in ruil voor de 18.657 EUR die meneer gespaard had, 24 maal 757,64 euro uit te keren en aan mij nu de schone taak een oordeel te geven of dit een goed bod is. Een snel rekensommetje leert dat Loyalis effectief -2,4 procent rente uitbetaalt. Nu is de rente laag, dat weten we, maar MIN 2,4 procent?!
In leven
‘Daar komt bij dat Loyalis alleen hoeft uit te keren als de man of zijn vrouw nog in leven is. Zouden zij onverhoopt allbei voortijdig overlijden, dan mag Loyalis het overgebleven geld houden. Als we rekening zouden houden met sterftekansen, dan geeft Loyalis dus feitelijk een nog negatiever rendement.’
De fiscale regels in ons land staan niet toe dat de man het zelf regelt. En dat is verwerpelijk, aldus Boelaars.
Hier de hele column op RTLZ.

Reageer op dit artikel