nieuws

ING: een op de vijf huizenbezitters overweegt aflossen op aflossingsvrije hypotheek

Financiële planning

Ruim één op de vijf huizenbezitters met een hypotheek boven de 75.000 euro overweegt om nu af te gaan lossen op de aflossingsvrije delen van de hypotheek. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de ING.

ING: een op de vijf huizenbezitters overweegt aflossen op aflossingsvrije hypotheek

Als belangrijkste redenen noemen zij het rendement op sparen en het terugbrengen van een mogelijke schuld aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Veertig procent van de huizenbezitters twijfelt tussen sparen of aflossen. Om huizenbezitters meer inzicht te geven of het gunstiger is om af te lossen of verder te sparen, heeft ING de Afloswijzer gelanceerd.  Daarnaast worden er online seminars georganiseerd over het thema, waarbij klanten hun vragen live kunnen stellen aan de ING hypothekenexperts.
Voordeliger
Op de site van ING vullen bezoekers anoniem enkele hypotheek- en spaargegevens in. Ook geven zij aan hoeveel zij overwegen af te lossen. Op basis daarvan zien ze direct of het voordeliger is om af te lossen of om verder te sparen. Als de keuze valt op aflossen dan kan dit periodiek met een vast bedrag of via een eenmalige storting. Daarnaast kunnen klanten kiezen om een hypotheekdeel om te zetten naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek.
Erfenis
Bijna de helft (48%) van de huizenbezitters verwacht het aflossingsvrije lening deel in de toekomst af te lossen uit de overwaarde bij verkoop van de woning. Een derde denkt de lening af te lossen uit eigen vermogen, 15% wil aflossen uit het maandelijkse inkomen en 9% rekent in de toekomst op een erfenis. Vier op de tien ondervraagden vindt de overwegingen rondom aflossen moeilijk.
 

Reageer op dit artikel