nieuws

Eigenaar Hypotheekshop: ‘3000 euro voor hypotheekadvies is te hoog’

Financiële planning

Vandaag in het FD een interview met Martin Keegstra, algemeen directeur van financieel dienstverlener Welke Beheer, dat begin juli De Hypotheekshop heeft overgenomen. Hij bepleit nog meer efficiëntie in de hypotheekbranche, want een hypotheekadvies van 3000 euro kan echt niet meer, meent hij.

Eigenaar Hypotheekshop: ‘3000 euro voor hypotheekadvies is te hoog’

De prijzen staan onder druk en hypotheekadviseurs ontkomen er niet aan mee te gaan in die prijsverlaging, zegt Keegstra tegen het FD. ‘Voor een hypotheekadvies 4000 euro rekenen kan niet meer, en waarschijnlijk is 3000 euro ook te hoog.’
Grootste aanbieder
Alleen door efficiënter te werken is het nog vol te houden, luidt het advies van de directeur van Welke Beheer, die zich de grootste aanbieder van onafhankelijk financieel advies noemt.
‘De woningmarkt, en dus ook de markt voor hypotheken, verkeert inderdaad in zwaar weer. Daar is ook nog het provisieverbod bijgekomen. Daar hebben alle financiële bedrijven last van. Partijen die dat ontkennen, spreken niet de waarheid. Samenwerking en efficiencyverbetering zijn bittere noodzaak’.
Vergoeding
Ook voor Welke Beheer zelf geldt dat overigens. Keegstra zegt dat hij de dienstverlening aan intermediairs heeft aangepast. ‘Door een procentuele vergoeding voor onze diensten per 1 januari 2011 te vervangen door een vaste vergoeding, onafhankelijk van het aantal aangebrachte hypotheken. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. We deden tot die tijd zaken met 750 zelfstandige intermediairs, maar dat daalde door de maatregel naar 220. Voor mij was echter duidelijk dat dit de nieuwe manier van werken zou moeten zijn.’
Schaalgrootte
Over de concurrenten De Hypotheker en Hypotheekvisie zegt hij: ‘Dat zijn beide goede partijen. Tegelijk zit je wel met een moeilijke markt. De vraag is of zij voldoende schaalgrootte hebben om zelfstandig door te gaan. Het besparen op kosten houdt een keer op.’
Banken
Hij denkt overigens dat onafhankelijk financieel advies nog wel toekomst heeft. Want banken mogen dan wel veel goedkoper operen als het op hypotheekadvies aankomt, ‘maar je kunt je afvragen of zij wel echt adviseren. Op de keper beschouwd verkopen zij producten’.

Reageer op dit artikel