nieuws

Delta Lloyd boekt succes op hypotheekmarkt zuiderburen

Financiële planning

Delta Lloyd boekt succes op hypotheekmarkt zuiderburen

De scherpere focus op België als tweede thuismarkt legt Delta Lloyd vooralsnog geen windeieren. De verzekeraar deed het afgelopen halfjaar € 147 mln aan nieuwe hypotheekproductie bij onze zuiderburen, een plus van 67% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (€ 88 mln). In Nederland daalde de nieuwe hypotheekproductie in het eerste halfjaar juist met 41% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2012.

De daling van de hypotheekproductie in Nederland is volgens Delta Lloyd in lijn met de krimp van de hypotheekmarkt als zodanig. In België groeide Delta Lloyd op hypotheekgebied juist tegen de stroom in. De concurrentie op de Belgische markt nam fors toe, waardoor de marges op hypotheken onder druk kwamen.
Delta Lloyd zag de totale inkomsten aan premies het afgelopen half jaar met ongeveer 14% afnemen van € 2,8 naar € 2,4 mld. Met name de overname van collectieve pensioencontracten drukte de inkomsten van Delta Lloyd. De verzekeraar stelt minder contracten dan vorig jaar te hebben afgesloten door de lage rentestand en het uitblijven van herstel bij de dekkingsgraden van bedrijfspensioenfondsen.
Al eerder heeft Delta Lloyd aangegeven in dit segment de voorkeur aan marge boven omzet te geven.  De pijplijn voor nieuwe collectieve pensioencontracten is volgens bestuursvoorzitter Niek Hoek echter  "veelbelovend". De aanwas van 11% aan nieuwe Levenproductie tegen periodieke premie ziet hij ook als een gunstig teken.  
Hoek maakte bij de presentatie van de halfjaarcijfers ook bekend dat de verzekeraar ongeveer  € 60 mln heeft moeten afschrijven op haar belang in technisch dienstverlener Imtech, nadat dit bedrijf door verhalen over fraude volledig uit de gratie is geraakt bij de belegger.

Reageer op dit artikel