nieuws

Burgers beginnen eigen bank

Financiële planning

Burgers uit Apeldoorn en omgeving willen een coöperatieve bank oprichten omdat zij gedesillusioneerd zijn door de mores in het huidige bankwezen. De Financiële Coöperatie begint vandaag met de ledenwerving onder burgers die de bank ‘nieuwe stijl’ willen steunen. Dat meldt de Volkskrant.

Burgers beginnen eigen bank

De oprichters van De Financiële Coöperatie haken in op de maatschappelijke onvrede over de (bonus)cultuur bij de traditionele banken. Hun idee is ontleend aan NewB, de coöperatieve bank die sinds dit voorjaar in België in oprichting is. Bij NewB hebben zich in enkele maanden meer dan 43 duizend particulieren aangesloten. Zij betaalden ieder (minstens) 20 euro voor het lidmaatschap van de coöperatie.
Wie De Financiële Coöperatie wil steunen, kan vanaf vandaag lid worden voor eveneens 20 euro (een eenmalig bedrag). Leden krijgen stemrecht bij de algemene vergadering en mogen dus meebeslissen over het beleid van de bank. De Financiële Coöperatie moet binnen een half jaar minstens tienduizend leden tellen om de opstartkosten te kunnen betalen. Lees verder in de Volkskrant.

Reageer op dit artikel