nieuws

Ook verkoper maakt tegenwoordig financieringsvoorbehoud

Financiële planning

Naast huizenkopers moeten nu ook duizenden verkopers een financieringsvoorbehoud laten opnemen in hun voorlopig koopcontract. Dat meldde het Financieele Dagblad dit weekend.

Ook verkoper maakt tegenwoordig financieringsvoorbehoud

Door de dalende huizenprijzen kunnen de verkopers alleen van hun huis af als zij financiering weten te vinden voor hun restschuld van vaak tienduizenden euro’s. Daardoor bevat het voorlopig koopcontract meer onzekerheden en duurt het verkoopproces langer, zo blijkt uit een rondgang van het FD in de sector.
Voor het uitbreken van de crisis kwam het niet of nauwelijks voor dat ook verkopers een voorbehoud van financiering moesten maken. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) schat dat zo’n 6.000 verkopers vorig jaar een voorbehoud van financiering hebben moeten maken vanwege hun restschuld. (FD, 27 juli)

Zorg
De makelaarsvereniging noemde de restschuldproblematiek al eerder een bijzonder punt van zorg. Hypotheekverstrekkers zouden daar meer in kunnen betekenen. Voorzitter Ger Hukker zei begin deze maand nog: “De problematiek kan effectief aangepakt worden door voor het restschulddeel van een nieuwe hypotheek bijvoorbeeld 20 in plaats van 10 jaar de tijd te geven om volledig af te lossen, dit nog naast de reguliere aflossing van de nieuwe hypotheek. Banken moeten ook stoppen met restschuld te zien als consumptief krediet, met bijbehorende soms torenhoge rentes. Als we met elkaar dit soort kleine, slimme maatregelen treffen, kan de doorstroming op de woningmarkt zomaar al snel met 10% verbeteren ten opzichte van nu.”

Reageer op dit artikel