nieuws

‘Nieuwe samenwerkingsovereenkomst Obvion niet van deze tijd’

Financiële planning

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst die Obvion aan het intermediair heeft voorgelegd, past niet in deze tijd, zo concludeert Bureau D&O. Het adviesbureau ontraadt adviseurs het document te ondertekenen. “De voorwaarden zijn zodanig geformuleerd dat er geen sprake is van respect voor het onafhankelijke intermediair. De geformuleerde teksten zijn sterk instruerend en lijken een hiërarchische verhouding aan te geven die wellicht decennia geleden gepast was in de verhouding aanbieder versus agent, maar nu niet meer gepast is in de verhouding aanbieder-onafhankelijk intermediair.”

‘Nieuwe samenwerkingsovereenkomst Obvion niet van deze tijd’

Adviseurs kunnen aan D&O samenwerkingsovereenkomsten voorleggen die zij van aanbieders toegestuurd krijgen. Volgens directeur Jurjen Oosterbaan past de nieuwe overeenkomst van Obvion niet in de huidige tijd. “Obvion doet in deze voorwaarden geen recht aan de door de samenleving gewenste positionering van de onafhankelijke adviseur als primaire vertegenwoordiger en belangenbehartiger van de consument.”
Zo stelt Obvion dat de adviseur bevoegd is om diensten te verrichten met betrekking tot producten van de Rabo-dochter. “Indien de klant een advies wil hebben over een product van Obvion, dan kan elke adviseur dit advies verstrekken. Hiervoor is geen voorafgaande toestemming van Obvion vereist.”
Geen evenwicht
Verder wordt in de overeenkomst onder meer aangegeven dat de bemiddelaar geen producten op basis van execution only mag aanbieden en dat Obvion te allen tijde controles mag uitvoeren op het kantoor van de adviseur. Klantinformatie over producten van de geldgever mag niet door de adviseur worden samengesteld. “Tot in detail legt Obvion aan het intermediair in deze voorwaarden verplichtingen op, die zijn geformuleerd in een taal die meer past bij een loondienstorganisatie dan bij een samenwerking met onafhankelijke adviseurs”, zegt D&O. “De inhoud van de samenwerkingsovereenkomst mist evenwicht in de relatie tussen de adviseur en de aanbieder.” D&O raadt adviseurs daarom af om met de voorwaarden akkoord te gaan.

Reageer op dit artikel