nieuws

‘Hypotheekverstrekkers moeten doorstromers helpen’

Financiële planning

De gebrekkige doorstroming op de woningmarkt kan verholpen worden door voor het restschulddeel van een nieuwe hypotheek bijvoorbeeld 20 in plaats van 10 jaar de tijd te geven om volledig af te lossen. Ook moeten banken stoppen met het zien van een restschuld als consumptief krediet. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

‘Hypotheekverstrekkers moeten doorstromers helpen’

De NVM meldde vandaag dat de woningmarkt zich in het tweede kwartaal van 2013 redelijk heeft hersteld. De verkoopaantallen liggen 19,8% hoger dan in het eerste kwartaal van 2013.
De makelaarsvereniging noemt de positie van doorstromers een bijzonder punt van zorg. “Een recent rapport toont aan dat niet zozeer alleen starters, maar juist ook doorstromers op de markt het zwaar hebben”, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker. Met name de leeftijdscategorieën 25-35 en 35-45 kunnen niet verhuizen, terwijl zij wel de behoefte hebben. Belangrijkste verklaring is de restschuldproblematiek: 3 op de 4 potentiële doorstromers staat ‘onder water’ en kan zich een nieuwe woning niet veroorloven.

Aanpak
Hukker: “We kunnen dit probleem oplossen door te zorgen dat doorstromers hun restschuld verantwoord kunnen meenemen naar hun volgende woning. Een belangrijk deel van de huiseigenaren die onder water staan, zou op basis van hun inkomen namelijk prima kunnen doorstromen. Hypotheekverstrekkers werken hier te weinig aan mee. De problematiek kan effectief aangepakt worden door voor het restschulddeel van een nieuwe hypotheek bijvoorbeeld 20 in plaats van 10 jaar de tijd te geven om volledig af te lossen, dit nog naast de reguliere aflossing van de nieuwe hypotheek. Banken moeten ook stoppen met restschuld te zien als consumptief krediet, met bijbehorende soms torenhoge rentes. Als we met elkaar dit soort kleine, slimme maatregelen treffen, kan de doorstroming op de woningmarkt zomaar al snel met 10% verbeteren ten opzichte van nu.”

Reageer op dit artikel