nieuws

Huizenmarkt redden met belastingvrije schenkingen

Financiële planning

De huizenmarkt kan een krachtige impuls krijgen door de belasting op grote schenkingen tijdelijk af te schaffen als het geld door de kinderen wordt gebruikt voor het kopen van een woning. Dat betoogt Aniel Autar, notaris en voorzitter van de vereniging van estateplanners in het notariaat EPN, deze maand in het magazine van de Vereniging Eigen Huis.

Huizenmarkt redden met belastingvrije schenkingen

Hoewel het plan in eerste instantie zal leiden tot minder belastinginkomsten voor de overheid, wordt dat gecompenseerd door een lagere renteaftrek als de schenking wordt besteed aan aflossing van de eigenwoningschuld. Autar benadrukt dat er wel aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan om misbruik te voorkomen. “Het geschonken bedrag én de eventuele verkoopwinst op de bestaande eigen woning moeten steeds aangewend worden om een andere woning aan te schaffen.”
Een andere voorwaarde is dat de schenker én de begunstigde vanaf het moment van de schenking nog ten minste drie jaar blijven leven. Hiermee wordt voorkomen dat mensen nog net een bedrag schenken voordat ze overlijden en daardoor de erfbelasting kunnen ontlopen. De regeling zou volgens Autar daarnaast moeten gelden voor huizenbezitters die hun bestaande woning energiezuiniger willen maken.

Reageer op dit artikel