nieuws

Hoe een gewone man won van Aegon

Financiële planning

Hoe een gewone man won van Aegon

Vanuit zijn Haagse woonboot streed Godfried Sippel (62) acht jaar lang tegen Aegon. En hij won. Het voorzitterschap van stichting Koersplandewegkwijt trok een enorme wissel op zijn privéleven.

Sippel vertelt in de editie van AM die vandaag verschijnt zijn verhaal over de strijd tegen Aegon. Dat avontuur begint in 2005. Sippel, in het bezit van twee Koersplan-polissen (“regelrecht vanuit een advertentie in de krant”) bedoeld om op zijn zestigste zijn prepensioen aan te vullen, ontvangt berichten van Aegon over pessimistische rendementen. “Ik liep € 4.000 achter op mijn inleg. Daar begreep ik niets van. Ik ging net als veel medepolishouders rondkijken op fora van Radar en Kassa. Maar ik wilde meer dan borrelpraat en ik heb gevraagd: wie wil met mij iets ondernemen?”
Die oproep mondt uit in een strijd die acht jaar lang duurt. De gedupeerden laten zich bijstaan door experts uit het vak. Sippel: “Ik zag in dat je het van een multinational als Aegon in je eentje niet wint. Dat moet je groots aanpakken, als collectief. Dan moet je ook niet met een advocaat van hier om de hoek aankomen, maar je omringen met de besten uit het vak. Kijk, inmiddels praten we met Jan Driessen en Marco Keim. Maar toen, in 2005, kwamen we niet verder dan het klantcontactcentrum. Een van die broekies heeft een keer tegen René gezegd: ‘Denk je nou echt dat je van ons kunt winnen?’ Zo arrogant! Toen is René echt heel boos geworden. Dat gaf een enorme drive.”
Afwikkeling
De komende maanden volgt de afwikkeling van de zaak. “We hebben nog geen datum voor de eerste bijeenkomst met Aegon”, zegt Sippel. En dan zijn er nog de vele Koersplanners die niet waren aangesloten bij de stichting. De verzekeraar heeft al aangegeven voor deze mensen met een voorstel te komen, maar ze zullen minder compensatie krijgen dan de stichtingsleden. “Voor niet-leden kan Aegon wel een marktconforme orv-premie vaststellen. Ik ga deze groep niet vertegenwoordigen, maar verwacht wel dat Aegon onze stichting er bij zal betrekken. Dan kunnen ze zeggen dat Koersplandewegkwijt achter het voorstel staat. Maar als het voorstel een lachertje is, dan verbind ik onze naam er niet aan. Ik heb een onbesmette naam en dat wil ik graag zou houden.”
Woedend
Verwijt hij tussenpersonen iets in de Koersplan-kwestie? “Ze hebben er goed aan verdiend, maar ik denk dat velen het echt niet hebben geweten. Wij hebben zelfs mailtjes gehad van tussenpersonen die zich aanboden als getuige. Maar ik heb óók mails van mensen die woedend zijn op hun tussenpersoon. ‘Ik ben bij hem langs geweest en hij zit nu bij de tandarts’, mailden ze dan. Tja, er is een boel frustratie en dan zijn mensen soms niet meer zo beschaafd.” Hadden tussenpersonen meer moeten doen toen de hoge orv-premie een bekend feit werd? Sippel: “Dat vind ik lastig te zeggen. Veel van die Koersplan-polissen zijn allang geëxpireerd. Wat moet je dan nog met een hersteladvies? Tussenpersonen hadden hun klanten kunnen wijzen op het bestaan van onze stichting, dat wel.”

Reageer op dit artikel