nieuws

Wat is goed online hypotheekadvies?

Financiële planning

Wat is goed online hypotheekadvies?

Die vraag stelde internetstrateeg D.P. Kruyswijk aan de AFM. Hij vroeg en kreeg meer duidelijkheid van de toezichthouder.

De vraag
Internetbureau Virtual Affairs werkt onder meer voor financieel dienstverleners en vindt dat de AFM het banken moeilijk maakt om online te kunnen adviseren over hypotheken. “Door de onduidelijkheid die de AFM laat bestaan over wat goed advies is, komt de online innovatie niet van de grond. Omdat de AFM pas achteraf beoordeelt of iets goed advies is of niet, aarzelen banken om de investeringen te doen die nodig zijn om online advies te kunnen aanbieden. Het risico is namelijk dat je achteraf op de vingers wordt getikt en zaken terug moet draaien, waardoor de investeringen misschien voor niets zijn geweest.”
“Is advies voldoende als het goed inzicht biedt? Wat mag je doen zonder het advies te noemen? Op dit soort vragen dienen duidelijke antwoorden te komen, zodat banken en andere partijen weten waar ze aan toe zijn en de investeringen kunnen doen die nodig zijn om goedkoop advies aan te bieden. Uiteindelijk zal de consument hiervan profiteren.”
Het antwoord
AFM-bestuurder Michiel Denkers pakte de handschoen op: “Online advies is in de kern niet anders dan persoonlijk advies. Wij merken dat deze vragen nog steeds leven in de markt. Door het provisieverbod komt meer focus op de prijs te liggen. Dienstverleners zijn op zoek naar manieren om het advies kostenefficiënter te maken. De gedachte leeft dat een goed advies altijd een integraal uitgebreid advies is, waarbij alles aan de klant moet worden gevraagd. Maar dat is niet per se in alle gevallen een goed advies. Om adviseurs te helpen, gaan wij binnenkort voorbeelden geven van wat wij in diverse situaties onder een goed advies verstaan. Een deeladvies kan prima zijn en kan meer ruimte geven aan concepten voor een specifieke doelgroep.”
Lees het volledige artikel in AM11
 
 
 

Reageer op dit artikel