nieuws

Neutralis ziet geen toekomst voor bemiddeling

Financiële planning

Neutralis verwacht dat de toegevoegde waarde van de financieel adviseur sterk zal afnemen. Op de lange termijn zal die vooral liggen bij financial (life) planning, stelt het adviesbedrijf uit Hengelo in een visiedocument. “Neutralis constateert dat het merendeel van de financieel adviseurs lijdzaam toeziet hoe productaanbieders en de overheid hun toekomst bepalen. Door het visiedocument te delen willen wij collega-adviseurs inspireren om ook na te gaan denken over hun rol in de toekomst.”

Neutralis ziet geen toekomst voor bemiddeling

“De consument is niet bereid te investeren in financieel advies en draagt zelf alle verantwoordelijkheid. Productaanbieders verkopen hun producten uitsluitend via internet. Na een shake out van financieel adviseurs is advies alleen nog bereikbaar voor mensen met een goed gevulde beurs. De overige consumenten kunnen kiezen uit standaardprofielen”, aldus de   voorspelling van Neutralis, dat tevens de rol van de aanbieders, de nieuwe opleidingseisen en het standaard-dvd bekritiseert. “Natuurlijk komt onze advieskwaliteit niet onder druk te staan, want een echt staatsexamen gaat ons helpen die te bewaken”, stellen eigenaren Leon Brummelhuis en Ozewald Wanrooij cynisch.

Door alle ontwikkelingen zal de adviseur op de middellange termijn geen rol meer hebben bij productvergelijking en bemiddelen, denkt Neutralis. Op de lange termijn zullen ook fiscaal georiënteerd advies, hulp bij budgetteren en het geven van inzicht in de financiële kanten van onder meer woningaankoop, pensioen en overlijden komen te vervallen. Dan blijven volgens Neutralis alleen het vergroten van de kennis en financiële bewustwording van de consument en financial (life) planning over.  
Lees hier het visiedocument

Reageer op dit artikel