nieuws

Blok: ‘genoeg ruimte voor hypotheek aan zzp’er’

Financiële planning

Blok: ‘genoeg ruimte voor hypotheek aan zzp’er’

Volgens minister Blok (Wonen en Rijkdienst) biedt de huidige regelgeving voldoende mogelijkheden voor zzp’ers en flexwerkers om een hypotheek te krijgen, maar maken aanbieders een eigen risicoafweging. Hij wil weten in welke mate hypotheekverstrekkers gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn.

Blok schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. In het Woonakkoord zegde hij al toe te onderzoeken of de regeling hypothecair krediet van december 2012 voldoende ruimte biedt voor zzp’ers en flexwerkers. Dat is het geval, zegt Blok die onder meer wijst op de mogelijkheid van aanbieders om uitzonderingen te maken, de zogenaamde explain. “Het is wel aan de hypotheekverstrekkers om te beoordelen wanneer er gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheden. Zij maken een eigen risicoafweging”, aldus de minister die het onverstandig vindt om de regelgeving te verruimen. “Los van de vraag of verruiming van de regelgeving zal helpen, is het de vraag of het verstandig is. Banken zouden niet moeten worden gestimuleerd om, mede gelet op de betalings- en restschuldrisico’s, hypotheken te verstrekken aan mensen waarvan niet zeker is of ze de financieringslast op langere termijn kunnen dragen. Ook de consument is niet gebaat bij een te hoge financieringslast.”
Blok wil wel meer inzicht krijgen in welke mate hypotheekverstrekkers gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn om hypotheken te verstrekken aan zzp’ers. Ook kondigt hij een breder onderzoek aan naar de positie van zzp’ers en flexwerkers op de woningmarkt. “Op basis van de resultaten van het onderzoek bekijk ik of vervolgstappen noodzakelijk zijn.”

Reageer op dit artikel