nieuws

Provisie terugbetalen is ‘eigen schade’ adviseur

Financiële planning

Adviseurs die als gevolg van een Kifid-uitspraak provisie moeten terugstorten naar de klant, kunnen niet aankloppen bij hun beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar. Dat zegt Bavam-manager Lodie van Duijse vandaag in AM. “Dat is uiteindelijk zijn eigen schade. Een eventuele schadevergoeding die aan een klant moet worden uitgekeerd, is wel gedekt op de beroepsaansprakelijkheidspolis. Dan gaat het namelijk om schade bij derden.”

Provisie terugbetalen is ‘eigen schade’ adviseur

De informerende rol van de financieel adviseur bij de verkoop van beleggingsverzekeringen komt in een steeds kritischer daglicht te staan, zo blijkt uit enkele recente uitspraken van klachteninstituut Kifid. De geschillencommissie oordeelde onlangs dat aanbieder, adviseur en consument alledrie verantwoordelijk zijn voor de goede totstandkoming van een beleggingshypotheek. Op de adviseur rust een zelfstandige verplichting om consumenten gedetailleerd over essentiële beleggingsrisico te informeren. Om die reden moest de adviseur in de betreffende zaak zijn provisie (2% van het hypotheekbedrag) terugbetalen aan de klant.
Salomonsoordeel
Verzekeringsjurist Robin van Beem vindt het vreemd dat Kifid oordeelt dat de provisie moet worden terugbetaald. “Normaal gesproken zou een klant bij een verkeerd advies gecompenseerd moeten worden voor de geleden schade. Dit lijkt meer op een Salomonsoordeel. Ik denk niet dat een rechtbank in deze zaak hetzelfde oordeel zou vellen. Die zou gewoon een bepaalde schadevergoeding vaststellen.”
De Bavam heeft volgens Van Duijse de afgelopen jaren enkele tientallen zaken behandeld waarbij de adviseur een schadevergoeding moest betalen met betrekking tot advies over beleggingsverzekeringen, “waarbij in enkele gevallen over is gegaan tot vergoeding van de schade van de claimant”.
Meer in AM10 dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel