nieuws

AFM waarschuwt voor kredietfraudeurs

Financiële planning

De AFM heeft een aantal klachten ontvangen over fraudeurs die klantgegevens stelen van kredietbemiddelaars en vervolgens uit naam van de klant extra krediet opnemen.

AFM waarschuwt voor kredietfraudeurs

“De fraudeurs beloven consumenten geld terug te geven omdat ze te veel zouden hebben betaald voor een financieel product, maar in werkelijkheid worden ze opgelicht”, zo waarschuwt de toezichthouder. “Signalen die de AFM heeft ontvangen wijzen erop dat deze fraudeurs beschikken over persoonlijke klantgegevens die gestolen zijn van kredietbemiddelaars. Het betreft onder meer informatie over de lopende leningen van deze consumenten.”
De klanten wordt telefonisch voorgehouden dat zij nog geld tegoed hebben wegens een te dure lening of verzekering en vragen aantal aanvullende gegevens op. De fraudeurs regelen vervolgens bij de aanbieder een extra krediet, dat wordt gestort op de bankrekening van de consument . Die wordt vervolgens gevraagd een deel van het ontvangen bedrag aan de fraudeeurs over te maken. “Consumenten wordt niet verteld dat het hun eigen kredietruimte betreft en dat zij nu een hogere schuld hebben. De AFM raadt consumenten aan goed op te letten als zij telefonisch worden benaderd door onbekende partijen die mogelijk een dergelijke werkwijze hanteren. Pas vooral op wanneer u wordt verzocht om geld over te maken.”

Reageer op dit artikel