nieuws

Versoepeling overgangstermijn omzetting hypotheken in zicht

Financiële planning

Er lijkt zich een Kamermeerderheid af te tekenen voor het aannemen van een motie die is ingediend door CDA’er Raymond Knops, waarin wordt geregeld dat mensen alsnog gebruik mogen maken van de overgangsregeling voor het omzetten van hun aflossingsvrije hypotheek naar een spaarhypotheek. Ze moeten dan wel kunnen aantonen dat ze voor 1 april om omzetting gevraagd hebben bij hun bank of verzekeraar en dat dit administratief niet meer tijdig geregeld kon worden.

Versoepeling overgangstermijn omzetting hypotheken in zicht

VVD en D66 staan sympathiek tegenover het voorstel van Knops, maar willen wel de garantie dat het geen budgettaire consequenties voor de overheid heeft. De PVV heeft laten weten de motie te steunen. Samen hebben CDA, VVD, D66 en PVV met 81 zetels een meerderheid in de Kamer.
Minister Blok heeft twee weken geleden nog afwijzend gereageerd op de suggestie van Knops voor versoepeling van de overgangstermijn. Knops: “We staan achter de maatregel van het kabinet die mensen stimuleert om af te lossen. Aflossen stimuleren helpt voorkomen dat mensen uiteindelijk met een restschuld blijven zitten. We zijn er daarom op gebrand dat mensen ook daadwerkelijk de gelegenheid krijgen om hun hypotheek over te zetten. Anders is de overheid niet betrouwbaar en blijft er onrust bestaan.”
Knops wil de soepeler overgangstermijn, omdat het ministerie pas begin maart duidelijkheid heeft gegeven over de exacte uitvoering en toepassing van de regeling. Daardoor hadden consumenten wel erg weinig tijd over om een goede afweging te maken. Bovendien hadden banken niet genoeg tijd om alle aanvragen in die korte periode te verwerken. Het zou gaan om duizenden gezinnen die hun hypotheek wel wilden aanpassen, maar het niet voor 1 april geregeld kregen.

Reageer op dit artikel