nieuws

Hypodomus-kantoren bundelen krachten na faillissement centrale organisatie

Financiële planning

De rechtbank in Rotterdam heeft het faillissement uitgesproken over Hypodomus Centrale Organisatie en Hypodomus Franchise BV. Onder het faillissement valt een aantal kantoren van de makelaars- en hypotheekketen; de vestigingen in Eindhoven, Maastricht, Bergen op Zoom, Den Haag en Leiden blijven actief en willen samen verder onder de Hypodomus-naam.

Hypodomus-kantoren bundelen krachten na faillissement centrale organisatie

Pascal Vlemmix, franchisenemer in Eindhoven, is blij met het faillissement. “Dat scheelt een hoop afdracht en zoveel kregen we er niet voor terug.” Hij hoopt dat ook de kantoren in Amsterdam en Rotterdam kunnen aanhaken bij het nieuwe samenwerkingsverband. De franchise-BV leverde volgens Vlemmix weinig toegevoegde waarde: “Die verzorgde het onderhouden van de website, maar dat kunnen we zelf ook een externe partij voor inschakelen. En de marketingactiviteiten kwamen eigenlijk allemaal uit mijn pen.”
Hypodomus werd in 2008 opgericht door Kees van de Kerk en Robert van der Werf. Delta Lloyd had toen een minderheidsbelang in de keten. Mede dankzij de overname van de Meeùs-makelaarskantoren groeide Hypodomus naar 25 vestigingen. Begin 2011 werd Van de Kerk enig eigenaar. Een half jaar later volgde het faillissement van vijftien (loondienst-)filialen; acht franchisekantoren en de centrale organisatie bleven toen buiten het bankroet. De failliete kantoren hebben toen in een franchiseconstructie een doorstart gemaakt. Van de Kerk droeg later de leiding van de centrale organisatie over aan Daniël Nieuwenhuizen. Die zegt dat in het faillissement ook de (eigen) vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Tilburg betrokken zijn. De laatste was al een maand dicht. In totaal verliezen acht medewerkers hun baan. “Na de doorstart in 2011 zijn we met 12 kantoren verdergegaan. Daarmee konden we de formule draaidende houden. Maar al vrij snel haakten er 6 winkels af. Daarmee vielen voor ons te veel inkomsten weg”, aldus Nieuwenhuizen.

Reageer op dit artikel