nieuws

Zo maar een verhaal uit de praktijk. Van een consument die iets wil weten over zijn hypotheek. N=1. Maar die ene N ben ik dus.

Laten we de case eens bezien. Ik heb een aflossingsvrije hypotheek met rentevaste periode van 20 jaar. Over 12 jaar loopt die periode pas af. Indertijd heeft de intermediair waarmee we zaken doen de hypotheek van GMAC naar voren geschoven. Wij vielen voor het aantrekkelijke rentetarief. Dat GMAC een paar jaar later de Nederlandse markt weer ijlings verliet, deed ons niet eens echt opschrikken.
De rente werd gewoon afgeschreven en een andere maatschappij nam het over. Daar valt alleen niet mee te communiceren, want deze partij verwijst op de site naar de tussenpersoon. Van onze intermediair hebben we de laatste acht jaar weinig vernomen. Twee keer kwam hij langs. In het begin toen onze hypotheekvraag werd geformuleerd. En de andere keer, omdat we verbouwingsplannen hadden en een financieringsvraag hadden. Over onze hypotheekverstrekker die er met de staart tussen de benen vandoor ging hoorden we niets van onze intermediair.  
Daar lagen we ook helemaal niet wakker van, maar toen ik dus onlangs contact zocht met de tussenpersoon om te vragen of het zin heeft om de aflossingsvrije hypotheek voor 1 april om te zetten naar een spaarhypotheek, kreeg ik slechts een globaal antwoord. Wilde ik meer weten, dan ging de teller lopen, was de boodschap.
Op mijn tegenwerping dat ik toch al betaald had voor hun dienstverlening, kreeg ik een mail: ‘Ook voor lopende contracten is het nieuwe verdienmodel van toepassing. Het is een nieuwe wereld, zowel voor u als voor ons’.
En: ‘Omdat wij geen agentschap meer hebben bij GMAC kunt u ons hiervoor machtigen. Hiervoor geldt echter wel dat wij de werkzaamheden tegen uurtarief zullen uitvoeren’.
Helder. Als ik echt antwoord wil moet ik dus betalen. Ook al heeft het kantoor acht jaar geleden provisie gekregen. Deze intermediair schoof indertijd een partij naar voren die er niet meer is, en wil nu alleen adviseren over de gevolgen van zijn advies, als er geld over de tafel gaat.
Het is de nieuwe tijd, maar wat klopt hier niet?

Reageer op dit artikel