nieuws

Kamer vraagt om topoverleg kredietverlening

Financiële planning

De regering moet met banken om de tafel om de kredietverlening aan consumenten en bedrijven te versoepelen. Dat voorstel deed PvdA-Kamerlid Henk Nijboer woensdag tijdens een debat over de kredietmarkt. Minister Dijsselbloem (Financiën) lijkt daartoe echter niet direct bereid.

Kamer vraagt om topoverleg kredietverlening

Nijboer maakt zich vooral zorgen over het steeds verder dichtdraaien van de kredietkraan voor het mkb, maar vindt ook dat starters op de woningmarkt de dupe zijn van een patstelling tussen banken en toezichthouder AFM: “De banken zeggen dat ze streng zijn omdat dat moet van de AFM, maar de AFM zegt dat er ruimte is voor maatwerk.” Bovendien hebben banken zelf te maken met strengere regels.
SP, CDA en GroenLinks zoeken het meer in alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding en coöperatieve kredietunies. De SP wil dat Dijsselbloem gaat kijken of er een speciale kredietbank kan worden opgericht, die door de overheid zou moeten worden gerund.
Dijsselbloem ziet echter weinig ruimte voor versoepeling en is niet van plan om de bankenbelasting te verlagen. “Dat is maar een klein deel van het totale probleem.”

Reageer op dit artikel