nieuws

Geen verder uitstel voor omzetten aflossingsvrije hypotheek

Financiële planning

Huizenbezitters die hun aflossingsvrije hypotheek nog zonder fiscale consequenties willen omzetten in een bankspaarhypotheek, moeten de omzetting op 1 april rond hebben. Minister Blok (Wonen) wil deze groep, ondanks verzoeken uit de Tweede Kamer en de branche, geen verder uitstel geven.

Geen verder uitstel voor omzetten aflossingsvrije hypotheek

Dat meldde Blok woensdag tijdens een overleg met de vaste Kamercommissie voor Financiën. “Overigens hoeft de administratieve afhandeling niet voor 1 april rond te zijn. Wel moet de overeenkomst voor die datum zijn gesloten”, lichtte hij toe. Volgens de nieuwe belastingwetgeving is het sinds 1 januari niet meer mogelijk om de rente over een nieuwe bankspaarhypotheek fiscaal af te trekken; Blok heeft huizenbezitters die hun aflossingsvrije lening willen omzetten, eerder al uitstel gegeven tot 1 april.
Bij de ING en ABN Amro zijn de loketten voor het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek in een box 1-lening waarbij vermogen wordt opgebouwd al gesloten. Bij de ING is sinds 22 februari al geen adviesgesprek meer mogelijk.nadat zo’n 5.000 klanten voor een omzetting hadden gekozen. “De ING heeft er alles aan gedaan om zoveel mogelijk klanten te helpen, maar de vraag is nu zo groot geworden dat de ING geen nieuwe verzoeken voor omzettingen in banksparen meer in behandeling kan nemen.” Bij ABN Amro zijn de loketten sinds afgelopen vrijdagmiddag gesloten. “In de periode tot 1 april verwerken wij alle aanvragen.”

Reageer op dit artikel