nieuws

Hypotheekomzet december hoogste in twee jaar

Financiële planning

De maand december heeft de hoogste hypotheekproductie opgeleverd sinds december 2010. In de laatste maand van 2012 is, mede door de aanscherping van de hypotheekregels in januari, voor € 6,82 (5,95) mld aan hypotheken ingeschreven bij het Kadaster, 15% meer dan twaalf maanden ervoor. Daarmee is het bedrag aan gesloten hypotheken in 2012 uitgekomen op € 46,7 (62,4) mld, een kwart minder dan in 2011.

Hypotheekomzet december hoogste in twee jaar

Uit de cijfers van het Kadaster blijkt verder dat het aantal ingeschreven hypotheken in december 29.268 (23.891) bedroeg: 23% meer dan een jaar eerder. Ten opzichte van november vorig jaar zijn de productie en het aantal hypotheken bijna verdubbeld. Na elf maanden had de hypotheekproductie nog een min van 29% laten zien ten opzichte van 2011.
Inmiddels heeft het Hypotheken Data Netwerk (HDN), goed voor circa de helft van alle hypotheekaanvragen, de januaricijfers bekendgemaakt. Via HDN zijn in januari zo’n 8.000 hypotheken aangevraagd. Dat is 33% minder dan in januari vorig jaar; ten opzichte van december (bijna 15.000 aanvragen) is de daling 47%.
HDN wijst naar de sterke groei in hypotheekaanvragen eind vorig jaar, toen veel consumenten nog voordat de nieuwe hypotheekregels in werking zouden treden een hypotheek wilden sluiten. “Het gevolg hiervan is dat in januari het aantal aanvragen, zoals verwacht, is afgenomen. Met het oog op de
seizoensinvloeden laat januari ieder jaar een relatief laag aantal hypotheekaanvragen zien,’ aldus HDN-directeur Dorine van Basten.

Reageer op dit artikel